Telefon

+36 30 620 3023

A sikertelenségtől való félelem téged is megakaszt?

Blog

A sikertelenségtől való félelem téged is megakaszt?

sikertelenségtől való félelmünknél nincs általánosabb dolog a világon. Ez olyan, mint egy járvány, mely jelen van a magán és szakmai életünkben egyaránt, és ha ellenőrizetlenül hagyjuk, katasztrófához vezethet.

Ami még rosszabb, legyen az ember bármilyen beosztásban egy szervezeten belül, senki sem immunis rá. És ez problémát okozhat, mert a nyomás folyamatosan lefele görgeti a lejtőn.

„Az emberek hajlamosak arra, hogy a sikertelenséget katasztrófaként fogják fel.” mondja Laleh Alemzadeh-Hancock, management és professzionális szolgáltatási tanácsadó, megalapítója és vezérigazgatója a Belapemo globális professzionális
szolgáltató cégnek.

„Azonnal a kudarcuk lehető  legrosszabb  kimenetelére összpontosítanak, ami bénítóan hat rájuk.”
Megkérdeztem Laleh-et, tudna-e adni néhány eszközt, hogy hozzátedd a saját eszköztáradhoz, ha ilyen esettel állsz szembe.
Ismerd fel, lehet, hogy a félelem nem is a tied.

„Nem vagyunk annyira elkülönülve egymástól, mint amennyire szeretjük azt hinni.” mondja Laleh. Képzeld el, hogy egy rádióvevő vagy, és mindenki anélkül, hogy tudna róla, folyamatosan sugározza a gondolatait, érzéseit és érzelmeit. Egy olyan szervezetben, ahol mindenki egyformán a sikertelenségtől fél, az első teendőd az,
hogy beazonosítsd, ez a félelem tiéd vagy valaki másé? Egyszerűen csak kérdezd meg magadtól: „Ez egyáltalán az enyém?” és nézd meg mi bukkan fel.

Menj ki a fejedből. Amikor egyedül maradsz és fősz a saját levedben, nagyon könnyű elkezdeni képzelődni és magad elé vetíteni a legrosszabb forgatókönyvet. Az első lépés, amit ilyenkor tenned kell, hogy felismered, a félelem valami olyasminek a megelőzése, ami nem történt meg.

Egyik leghatékonyabb módja, hogy legyőzd az, hogy cselekszel. Összpontosíts valamire, amit meg tudsz tenni, valamire, amit tudsz uralni, nem számít mennyire kis dolog is ez, menj és tedd meg. Laleh azt is ajánlja, hogy próbálj meg egyre jobban kapcsolódni a testeddel ezen az egyszerű légzőgyakorlaton keresztül: helyezd magad kényelmes ülő vagy álló helyzetbe, vegyél egy mély levegőt a talpad alól indulva, hozd végig fel a fejedhez, majd lassan fújd ki a levegőt vissza a lábujjaidhoz. És ismételd meg még kétszer.

Állítsd a „félelmed” a feje tetejére. Mi van, ha a félelmet összekeverted az izgatottsággal, vagy a várakozással?
Pszichológiai szemszögből a kettő hátborzongatóan hasonlít egymáshoz – megnövekedett összpontosítás, szaporább szívverés, izzadás, stb. Szóval, mi van akkor, ha a prezentáció, amitől félsz, az tulajdonképpen csak izgatottság álruhában?

Ahelyett, hogy bevennéd ezt a félelem mesét, kezdd el kérdezni magadtól: „Mi más is lehetséges itt, ami eszembe sem jutott? Játszd le ismét a jelenetet a fejedben, de ezzel a megváltoztatott energiával. Ahelyett, hogy ideges lennél az előadásod alatt,
képzeld magad határozottnak és nyugodtnak, és nézd meg, ez hogyan hat az elmédre.

Esetleg rájössz arra, hogy ahhoz, hogy megszabadulhass a félelmeidtől mindössze csak egy másik nézőpontra van szükséged.
Kérdezz többet Az önmagad ellen irányuló kérdések mellett, amik máris bombázzák az agyadat, mint például a „Mi van, ha ez felerősödik,” vagy „Mi lesz, ha elveszítem az állásom?”

Laleh azt ajánlja, hogy fókuszálj olyan kérdésekre, amik inkább hozzájárulás lehetnek, mint akadály. Néhány példa:
* Mi az, amit valójában kértek tőlem?
* Megvan minden információm, ami szükséges ahhoz, hogy elkezdjem?
* Rendelkezem a szükséges készségekkel, hogy úgy vigyem véghez, ahogy azt kérik tőlem?
* Ha nem, akkor kit és mit kell hozzáadnom a csapatomhoz/a projektemhez, hogy úgy végezzem el a munkát, ahogy azt kérik tőlem?
* Milyen lehetőségek és választások állnak rendelkezésemre, amiket esetleg, még nem vettem figyelembe?
* Ha választom, hogy ezzel megyek tovább, akkor mit fog ez teremteni a cégemnek, a világnak és nekem 5 év múlva?

A kulcs az, hogy kezdj el hinni önmagadban, és légy éber az energiákra, ami minden egyes kérdéssel feljön. Ha felteszel egy kérdést, és az könnyedséget ad neked, az valószínűleg igaz számodra. Ha nehéz, az hazugságot jelez, vagy negatív választ.

Több információra van szükséged?
Ezt az egyet ismételned kell, mert a válasz lehet a saját éberséged arra, hogy nem áll rendelkezésedre minden ahhoz, hogy sikeres légy, bármilyen projektet vagy feladatot is kaptál. Bízz ebben a tudásban, mondja Laleh.

„Mi van, ha az idegeskedésed által csak az éberséged küldött neked üzenetet? sugallja Laleh. „Mi lenne akkor, ha valahányszor belemész egy félelembe a munkáddal kapcsolatban, megragadnád az alkalmat, hogy megkérdezd, mit próbál az intuíciód üzenni neked?”

Végül Laleh hozzáteszi: „Tulajdonképpen a sikertelenségtől való félelmünk az, ami megteremti a feltételeit annak, hogy a sikertelenség nagyobb valószínűséggel következzen be.”

Az a megszállottság és aggódás, amit a félelem szül, tesz téged kevésbé termelékennyé, ingerlékenyebbé, olyan emberré, akivel nehezebb dolgozni, aki valószínűbb, hogy elbukja a határidőket, és egy sor más olyan dolgot teremt, ami többet árt neked, mint az, amit cselekedtél volna, ha nem hagytad volna, hogy a félelem győzedelmeskedjen feletted.

De ha kérdéseket teszel fel, és követed azt, ami számodra igaz, képes leszel elaltatni ezt a félelmet egy időre. Vagy éppenséggel örökre.”

Find out more about Laleh Hancock here.

Eredeti cikk: https://accessjoyofbusiness.com/is-fear-of-failure-stopping-you/

Fordítás: Pap Csilla

Ismerd meg többi blogomat is