Telefon

+36 30 620 3023

Gázlángozás – Gary

Blog

A gázlángozás egy, a hatalomnyerés céljából elkövetett manipulációs taktika, ami túlzottan is jól működik.

A gázlángozás olyan taktika, amiben valaki vagy valami (pl. cég. a ford.) megpróbálja elérni, hogy az áldozat megkérdőjelezze a valóságot, abból a célból, hogy ezzel hatalmat nyerjen felette. Sokkal jobban működik, mint gondolnánk. Bárki fogékony lehet rá és a bántalmazók, diktátorok, narcisztikusok és szektavezérek közkedvelt technikája. Lassan végzendő, hogy az áldozat ne jöjjön rá, mennyire átmosták az agyát. Például a Gázláng (1944) c. filmben, a férfi addig manipulálja a feleségét, amíg az már azt hiszi, hogy megőrült.
A gázlángozók tipikus technikái:
1. Égbekiáltó hazugságok
Nyilvánvaló hazugság, mégis a legőszintébb arccal mondja. Miért olyan égbekiáltó? Mert precenenst hoz ezzel létre. Amint egy óriásit hazudik, onnantól nem tudod, hogy bármi, amit mond, igaz lesz-e. Az a cél, hogy bizonytalan és kibillent állapotban tartson.

2. Mindent tagad, amit valaha mondott, még akkor is ha neked bizonyítékod van az ellenkezőjéről
Tudod, hogy mondta, hogy meg fog valamit tenni, tudod, hogy hallottad. De tagadja és tagadja. Elkezded megkérdőjelezni a valóságot – talán nem is mondott semmit soha. És minél többször játssza ezt, annál jobban megkérdőjelezed a valóságot és kezded elfogadni az övét.

3. Azt használja muníciónak, ami számodra a legdrágább
Tudja, mennyire fontosak a gyerekeid és tudja milyen fontos a saját identitásod számodra. Úgyhogy ezek lesznek a legelső dolgok, amiket megtámad. Ha vannak gyerekeid, akkor el fogja neked mondani, hogy nem kellett volna ezeket a gyerekeket megszülnöd. Azt mondja, hogy egész értékes ember lennél, ha nem lenne az a hosszú lista a negatív jellemvonásaidról. A létezésed alapjait támadja meg.

4. Egyre jobban kifacsar, ahogy telik az idő
Ez a legalattomosabb része a gázlángozásnak – fokozatosan történik, ahogy halad az idő. Egy kis hazugság itt, egy kis hazugság amott, egy rosszindulatú megjegyzés néha-néha… és aztán ez fokozódik. Még a legokosabb, legértelmesebb, legöntudatosabb embereket is be lehet szippantani gázlángozással – ennyire nagyon hatásos. Olyan, mint a béka a lábosban analógiája: ha hideg vízbe teszed és lassan kezded el felmelegíteni és megfőzni, a béka nem jön rá sosem, mi történik vele.

5. A tettei sosem egyeznek a szavaival
Ha gázlángozóval van dolgod, azt nézd, amit tesz és ne azt, amit mond. Amit mond, semmit nem jelent, csak beszéd, beszéd, beszéd. Amit tesz, na, az a valóság.

6. Néha bedob egy-egy pozitív megerősítést, hogy megzavarjon vele
A gázlángozód becsmérel, azt mondja neked, hogy értéktelen vagy és most hirtelen felmagasztal valamiért, amit tettél. Ez már maga nyugtalanságra ad okot. Azt gondolod: „Talán mégsem olyan rossz, mint amilyennek gondoltam.” Pedig de. Ez egy számító lépés a részéről, hogy kibillent légy – és újra: hogy megkérdőjelezd a valóságot. És ráadásul, ha megnézed, miért magasztalt fel, látni fogod, hogy az valami olyan, ami őt szolgálta.

7. Tudja, hogy az összezavarodottság gyengíti az embereket
A gázlángozó tudja, hogy az emberek szeretik a stabilitást és a normalitást. A céljuk, hogy ezeket az érzéseket gyökerestül kitépjék és így folytonosan megkérdőjelezz mindent. Természetes emberi viselkedés, hogy ahhoz húzunk, akitől stabilitást, biztonságot kaphatunk – és ez pont a gázlángozó.

8. Kivetít / projektál
Ő a drogos és a csaló, mégis téged vádol ezzel folyamatosan. Ezt olyan gyakran teszi, hogy elkezdesz védekezni és ezzel a gázlángozó viselkedéséről elvonódik a figyelem.

9. Ellened fordítja az ismerőseidet
A gázlángozó mesterien tudja azokat az embereket megtalálni, akiket maga mellé állíthat – bármi áron – és ezeket az embereket felhasználja ellened. Olyan megjegyzéseket tesz: „X.Y is tudja, hogy nincs igazad.” vagy „X.Y is mondta, hogy semmi hasznod.” Ne felejtsd, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezeket ezek az emberek mondták is. A gázlángozó notórius hazudozó. Amikor ezt a taktikát használja ellened, úgy érzed, nem tudod, kiben bízhatsz, kihez fordulhatsz – és ezzel megint visszakormányozott magához, a gázlángozóhoz. És pont ez a célja: hogy elszigeteljen, mert ezzel még több lesz a hatalma feletted.

10. Azt terjeszti rólad, hogy őrült vagy és neked is gyakran mondja
Ez a leghatékonyabb eszköze, mert ez elutasítást szül. Pontosan tudja, hogy ha az emberek megkérdőjelezik az épelméjűségedet, akkor sem fognak majd neked hinni, amikor arról beszélsz nekik, hogy a gázlángozó bántalmazó és túlkapásai vannak. Mesteri technika!

11. Megpróbál meggyőzni, hogy mindenki más hazug
Azzal tömi a fejed, hogy mindenki más hazudik (a családod, a média stb), és ezzel megint arra vesz rá, hogy megkérdőjelezd a valóságot. El sem tudod képzelni, hogy valaki ilyen arcátlanságot állítson ok nélkül, tehát akkor biztosan igaza van, nem? Nem! Ez manipuláció. Azt célozza, hogy a gázlángozóhoz fordulj a „korrekt” információért – ami persze egyáltalán nem a korrekt információ.

Minél több ilyen technikáról tudsz, annál gyorsabban fel tudod őket ismerni és elkerülheted, hogy egy gázlángozó csapdájába ess.

Ismerd meg többi blogomat is