Telefon

+36 30 620 3023

Hajlandó vagy a világ egyik kreatív és teremtő vezetőjévé válni?

Blog

Gary Douglas

Az életkor csak egy szám – Gary Douglas
Magadévá tetted mások elképzeléseit az öregedésről?
Naponta bombáznak minket az öregedésről szóló elképzelésekkel. Cikkek mondják meg nekünk, mit kellene elvárni 40, 50, 60, 70 és 80 évesen az egészségünkkel, a képességeinkkel és esélyeinkkel kapcsolatban. Az orvosok gyakran azt mondják: „nos, mit vársz a te korodban?” és még a testvéreink és gyerekeink is bekerülnek a képbe, az elvárásaikkal arról, hogy mi a helyénvaló, ha túlhaladtál az akárhányadik X-en.
Jó, ha vannak információink, és ugyanakkor van ennek egy veszélye is, ami gyakran elkerüli a figyelmünket. Ha megengeded magadnak, hogy higgy ezekben az előrejelzésekben, ténylegesen meg is tudod teremteni ezeket az életedben. Ahogy teltek az évek, rájöttem, hogy a nézőpontjaink teremtik a valóságunkat. Ez olyan, mint azt mondani a gyereknek, hogy buta. Ha hisz abban, amit mondtak neki, képes lesz-e valaha jól teljesíteni az iskolában? Abszolút nem! Hány nézőpontot vettünk be igazságként, ami valójában csak valaki másnak az elképzelése valamiről? Naponta bombáznak minket ilyen nézőpontokkal: „A szemed negyven éves korod körül elkezd romlani.” „Ha ízületi gyulladásod van, akkor az csak egyre rosszabb lesz.” „Nem várhatod, hogy ugyanolyan állóképességed legyen, mint húsz évvel ezelőtt.” „ Ez az étel jó lesz neked, az nem lesz jó.” „Jobb, ha szeded ezt a gyógyszert, ha jobban akarsz lenni.” A kérdésem az: ki találta ezeket ki?
Gyakran az emberek kutatásokra hivatkoznak, hogy igazolják a nézőpontjukat. Viszont, ha jobban szemügyre veszed azt, amit tényként prezentálnak, a kutatásokra alapozva, világossá válik, hogy sok kutatás hibás. Például, csaknem az összes régi gyógyszerészeti kutatást férfiakra alakították ki. Mivel a női test nagyon másképp működik, mint a férfiaké, nem csoda, hogy ha ezeket a ténymegállapításokat nőkre alkalmazzák, nem hozza az elvárt eredményt. Egy másik probléma a kutatásokkal, hogy az „abnormális” eredményeket, amik nem illeszkednek az átlagoshoz, azokat a közzétett „kutatási eredmények” nem tartalmazzák. Lehet, hogy te is egyike vagy azoknak az embereknek, akik nem a „normális” kategóriába tartozol? Még egy dolog, amit érdemes fontolóra venni, hogy mindenféle tanulmányok jönnek elő, nagyon különböző megállapításokkal. Nem ritka, hogy teljesen eltérő nézeteket lehet találni a tudósoktól, ugyanarról a témáról. A tanulmányokon alapuló következtetések idővel változnak. Emlékszel, amikor úgy vélekedtek, hogy a tojás ártalmas? Nemrég még a tojásfehérjét elfogadhatónak tartották, míg a tojássárgája fogyasztása tilos terület volt, most meg az egész tojást jónak ítélik meg!
Ebben az egészben az van benne, hogy valaki másban kellene bíznunk, mielőtt bíznánk magunkban. Egyedi vagy, és a tested is az. Mi lenne, ha hajlandó lennél bízni magadban, mielőtt bármilyen szakértőben bíznál? Nem minden kívülről jövő információ haszontalan, inkább légy hajlandó arra, hogy kérdéseket tegyél fel, mi az, ami neked működik és mi az, ami nem a kívánt eredményt fogja teremteni, mint hogy bevedd mások nézőpontjait, mint „igazság”.
Az egyik eredménye, hogy mindenki ugyanabban az „igazságban” hisz, hogy különcnek tartanak, ha azt választod, hogy más irányba mész, mint a többség. Gyakran még nyomást is gyakorolnak azokra az emberekre, akik nem értenek egyet a „közvéleménnyel” az öregedéssel kapcsolatban, hogy változtassák meg a nézőpontjaikat. Azt várják el tőlünk, hogy illeszkedjünk be, és legyünk olyanok, mint mindenki más.
Nemrégiben elköltöztem Kaliforniából, ahol hosszú ideig éltem. Sokan a korombeliekből, akik régóta ismernek, meghaltak vagy valami súlyos betegségük van. Mindnyájan nyugdíjasok. Állandó figyelmeztetéseket kaptam azzal a vágyammal kapcsolatban, hogy folytatom a munkát és utazom a világban. Nem tudtam azt, hogy nem helyénvaló és felelősségteljes „az én koromban”? Túl voltam a normákon az ő számukra, és az életörömöm sértésnek tűnt. Mi a helyzet veled? Ha ezt a blogot olvasod, valószínűleg te is boldog ember vagy, aki elhatározta, hogy egy olyan életet teremt, ami túl van azon, amit mások helyénvalónak, megfelelőnek és a „te korodban” elfogadhatónak mondanak.
Csodálatos, hogy milyen sok ember egyre hajlandóbb dacolni az életkorhoz kapcsolódó közhiedelmekkel. Amikor nem vesszük be mások nézőpontjait, amikor hajlandóak vagyunk bízni abban, hogy tudjuk, hogy mi az, ami számunkra igaz, és hajlandóak vagyunk kérdéseket feltenni, mások válaszainak elfogadása helyett, az elképzelhetetlen lehetőségek teljesen új világa nyílik meg!
Nem hangzik szórakoztatóan?
Te hogy érzel az öregedéssel kapcsolatban? Az életkor csak egy szám számodra?

Ismerd meg többi blogomat is