Telefon

+36 30 620 3023

Hogyan ne tulajdoníts túl nagy jelentőséget mások ítélkezésének?

Blog

Dr Dain Heer

HOGYAN NE TULAJDONÍTS TÚL NAGY JELENTŐSÉGET MÁSOK ÍTÉLKEZÉSÉNEK?

Legtöbbünk tudja, hogy milyen érzés, mikor valaki ítélkezik felettünk. Attól függetlenül, hogy a kinézetünk, a súlyunk, a nevelési módunk, a munkánk, a házunk (vagy annak hiánya), vagy akármilyen más dolog miatt, ha ítélkeznek felettünk, az nem túl jó érzés. Mások elítélése mellé pedig még gyakran hozzáadunk és mi is minősítjük saját magunkat. Mennyit ítélkeztél ma? Mennyit ítélkezel minden egyes nap?

Az ítélkezés elbizonytalanít, elerőtlenít, és mivel limitál minket, így megakadályozza a teremtést. Illetve folyamatosan arra kényszerít, hogy bebizonyítsd a világnak, hogy nem is vagy olyan rossz, mint amilyennek gondolod saját magadat. Ha olyan életre vágysz, ami tényleg működik számodra és élvezhető, muszáj felülkerekednek az ítélkezésen, mivel minden lehetőséget korlátol számodra.

Akármennyire is szeretném meglengetni a varázspálcámat, és eltüntetni az összes ítélkezést a világból, nem valószínű, hogy hamarosan ez megtörténik. Születésünktől fogva ítélkezésre vagyunk tanítva. Reménykedhetünk és kívánhatjuk, hogy mások abbahagyják az ítélkezést, de nem valószínű, hogy ez elérkezik magától. A jó hír az, hogy valójában nem is számít. Mivel te vagy a saját életed teremtésének forrása, és ha hajlandó vagy lemondani arról, hogy mások ítélkezésének jelentőséget tulajdoníts, többet már nem fognak hatással lenni rád.

Íme, 5 tipp arra, hogy hogyan kezeld a másoktól érkező ítéleteket. Kezdd el használni őket, és soha többet nem fognak megakadályozni, vagy lehúzni téged.

1. MI VAN RENDBEN VELEM, AMIT NEM ÉRTEK?

Amikor az emberek ítélkeznek, elég könnyű egyetérteni az ítéleteikkel, vagy legalábbis megkérdőjelezni magunkat, és elhinni, hogy igaz, amit gondolnak. Legközelebb, mikor valaki ítélkezik, és ez megtörténhetne, kérdezd meg magadtól: „Mi van rendben velem, amit nem értek?” Ha ezt a kérdést felteszed, akkor saját magad elítélése helyett, saját értéked érzése fog elárasztani, ami segít semlegesíteni az ítéletek súlyát.

2. KÖSZÖND MEG NEKIK, HOGY TÖRŐDNEK VELED!

A legtöbb ítélet közvetetten, vagy a hátad mögött hangzik el. Abban az esetben, ha esetleg mégis a szemedbe mondják, válaszold ezt: „Köszönöm szépen, hogy törődsz velem.” Tényleg törődnek veled? Nem. Viszont ha megköszönöd nekik, nem fogják tudni, mit csináljanak vagy, hogy hogyan reagáljanak. Tehát gyakorlatilag elerőtleníted az ítélkezést, és ezek után kénytelenek visszavonulni, hiszen önmagukat is elkezdik megkérdőjelezni, hogy vajon tényleg törődnek-e veled, vagy sem.

3. AZ ÍTÉLEZÉS CSUPÁN EGY ÉRDEKES NÉZŐPONT

Az egyik leghatásosabb eszköz az ítélkezés ellen az „érdekes nézőpont”. Ha észreveszed azt, hogy valaki ítélkezik feletted, csak mondd magadnak, hogy „érdekes nézőpont, ez az ő nézőpontjuk”. Ismételd el magadban párszor. Ilyen módon, ahelyett, hogy egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanál annak, amit gondolnak, ténylegesen csak érdekesnek kezded majd találni, semmi többnek. És ha valami csupán érdekes, akkor nincs ereje feletted.

4. CSAK OLYASMI MIATT VÁDOLNAK EMBEREK, AMIT ŐK MAGUK IS CSINÁLNAK

Mindig emlékezz arra, hogy ha valaki ítélkezik feletted, akkor vádol valami miatt, amit ő is csinál. Ha ezt tudod, akkor felülkerekedhetsz a helyzeten. Ismerd fel, hogy ítéletei feléd nem valódiak, nem igazak, és semmi köze hozzád. Majd kérdezd meg magadtól: „Hogyan lehetne még ennél is jobb?” Ha megkérdezed, hogyan is alakulhatnának jobban a dolgok, az Univerzum úgy alakítja, hogy jobban is alakulnak majd.

5. LEGKÖZELEBB, MIKOR VALAKI ÍTÉLKEZIK FELETTED, MI TÖRTÉNNE AKKOR, HA HAJLANDÓ LENNÉL BEFOGADNI?

Mi lenne, ha képes lennél leengedni a falaid, eltüntetni a barikádokat, és csak megengedni az ítéletnek, hogy jelen legyen? Mikor valaki ítélkezik, annak semmi köze hozzád, az emberek azért csinálják ezt, mert ez a saját döntésük. Ha nem teszed igazzá, és nem hangolódsz erre, vagy nem állsz ellen, akkor ez egyrészt megkönnyíti majd az életed, másrészt pedig az ítélkezések ténylegesen sokat adhatnak neked. Saját hajlandóságod az ítélkezések befogadására könnyedséget, és örömet fog okozni.

Remek eszköz a barikádok lebontására, és a befogadásod növelésére, ha 10-szer elmondod:

„Az életben minden könnyedén, örömmel, és ragyogva árad felém.” Ismételd el tízszer reggel, és este, illetve bármikor mikor ítélkezést észlelsz magad körül. Az élet egészébe, az ítéletek is beletartoznak.

Ismerd meg többi blogomat is