Telefon

+36 30 620 3023

Kötőszövetek regenerálása ESSE

Blog

Lehetséges, hogy a tested különböző területein tapasztalt fájdalmaknak, akár a krónikus fejfájásnak is egészen egyszerű, banális oka van, ami egy, a kötőszövetre ható kezeléssel megszüntethető?

Világújdonságnak számít az ESSE (Energetic Synthesis of Structural Embodiment – a Strukturális Megtestesülés Energetikai Szintézise) sajátosan kidolgozott módszere, amely számos módon javíthatja az életminőségünket.

Az ESSE egy egyedülálló testkezelés, amely manuális technikákkal ötvözi az Access Consciousness™ eszközeit azért, hogy a kötőszövet (fascia) helyi feszültségeit enyhítse, megszüntesse.

Mi is az a fascia?

A fascia, vagyis a testünket rugalmas hálóként körülvevő hártyarendszer, más néven a kötőszövet, amely a bőr alatt 2 milliméterrel található, és sűrű kollagén- és elasztin rostokból áll.
Feladata összetett, hiszen belső szerveinket, a vérereket, az izmokat és a csontokat
– körbeveszi
– beborítja
– védelmezi
– összekapcsolja, ugyanakkor
– el is választja egymástól.

A kötőszövet egy egységes szerv, ami lehetővé teszi, hogy mozgás közben az egyes szervek elmozdulhassanak egymás mellett, védve az izmokat is a túlnyúlástól és szakadástól, miközben egymáshoz kapcsolja a csontokat is.
A korábban elhanyagolt kötőszövetre csak nemrégiben irányult nagyobb figyelem a tudományos körökben, felismerték, hogy alapvető szerepet játszik a mozgásban és a tartásban, a test hajlékonnyá és rugalmassá tételében.

„A fascia a mozgás/stabilitás egyenletének hiányzó eleme” – állítja Tom Myers, az Anatomy Trains című könyv szerzője, aki az elsők között kezdett komolyabban foglalkozni a kötőszövet szerepével a mozgásszervi problémák holisztikus megközelítésében.

Mi minden árthat a fasciának?

A mozgáshiánytól a kötőszövet rugalmatlanná válik, a rossz testtartástól vagy az állandóan ismételt mozgásoktól ugyanakkor nem optimális mozgásmintához szokik hozzá. A krónikus stressz hatására a fascia tömörödik, és nem tudja maradéktalanul ellátni a feladatát.

Amikor traumát tapasztalunk meg, akkor a testünk adott részén a kötőszövetben is gátak, letapadások jönnek létre. Izomsérülések esetén nem csupán az izomrostok feszülnek meg, hanem az őket beborító fascia is megfeszül és rövidül, a sérülések helyén hegek keletkeznek, amelyek blokkot jelentenek energetikailag és a mozgás szabadsága szempontjából is.
Ez a feszülés a test bármely részén generálhat fájdalmakat, hiszen a kötőszövet úgy viselkedik, mint egy kötött pulóver: bármelyik oldalon húzzuk is meg, a többi részén is elmozdulás történik.

Ahol az egyazon rétegben elhelyezkedő kötőszöveti rostok egy irányban futnak, ún. fasciavonalak alakulnak is. A fasciavonalak a feszülés vonalai: bárhol alakul ki feszültség a vonalon belül, az kihat az egész vonalra – az magyarázza azt a jelenséget, hogy egy fájdalom (pl. fejfájás) okát nem találják, mivel nem a tünet helyén kellene keresni a kiváltó okot…

Hogyan szüntethetőek meg a fascia sérülései?

Ha az izmokat nyújtjuk, akkor nyúlik a fascia is. Célzott ESSE kezeléssel feloldhatjuk a kötőszövet feszüléseit, kiegyensúlyozva a test energiarendszerét, ami által csökkenhetnek a fájdalmak és javulhat a testtartás is. A test ellazul mikro- és makroszkopikus szinten is. Az egy-másfél órás kezelés könnyű, laza ruhában, de a hason, a háton, esetenként a lábfejen és a vállakon szabad bőrfelületen történik.

Az ESSE kezelés mikromanipulációval, a test bizonyos pontjaira gyakorolt nyomással, a végtagok speciális módon történő húzásával-nyújtásával történik. A fasciában, a fasciális vonalakban és az emésztőrendszerben lévő blokkok oldásával elérhetjük számos kellemetlen, állandó vagy visszatérő tünet, fájdalom csökkenését, megszűnését.

Forrás: Danka Mária, Iránytű

ESSE és Access Consciousness kezelések, tanfolyamok: 

Füle Katalin 06-30-620-3023

Ismerd meg többi blogomat is