Telefon

+36 30 620 3023

Lehet-e ajándék a szorongás?

Blog

Létezik-e, hogy a szorongás ajándék?

Írta: Susanna Mittermaier

A szorongást gyakran gyengítő körülménynek tekintik. Mi van akkor, ha nem az? Mi lenne, ha a szorongást is lehetne a teljes élet lehetőségeként hasznosítani, ahelyett, hogy egy olyan állapotként tekintünk rá, amit kezelni szükséges?

Az emberek legnagyobb része tapasztalt már szorongást életének egy pontján. Ez rossz közérzetet, nyugtalanságot, és olyan aggodalmat jelent, ami extrém esetekben akár pánikbetegséghez is vezethet. A szorongás mindig fizikai összetevővel jár, mint például gyorsabb szívritmus, légszomj, nyomás érzése a mellkasban, izzadás és néha hányinger.

A legtöbb ember megtanulta, hogy a testi tüneteit hogyan magyarázza. Ha egyszer rossz közérzetet tapasztal, akkor arra a következtetésre jut, hogy valami biztosan rossz. Ad ez neked valaha is lehetőséget, hogy megtudd, igazából mi történik veled és a testeddel? Minden egyes alkalommal, ha eldöntöd, hogy valami rossz, akkor nem látsz mást, csak negatív ítéletet. Ha pedig el kezdesz kérdésben lenni és kíváncsi vagy, akkor lehetőséged van arra, hogy szabaddá válj. Az a közhiedelem, hogy, ha valaki megérti, mi történik, akkor a helyzetet már lehet kontrollálni. De működött-e valaha a kontroll?

Csak ritkán működik a testi tünetek megfékezése úgy, hogy próbálunk nekik értelmet adni. Amikor próbálsz megszabadulni a szorongástól, még nyugtalanabb leszel. Mi lenne lehetséges, ha többé már nem kontrollálnád a szorongást, hanem pozitív erőként használnád az életedben?

Milyen ajándék lehet a szorongás?

Akkor teremtesz fájdalmat és feszélyezettséget, ha ellenállsz annak, ami éppen van. Aminek ellenállsz, az nem tágít.

Mi van, ha az, amit félelem és szorongásként ismersz fel, valami teljesen más, mint aminek te előtte értelmezted?


– Először is, az indíttatásod mindig az, hogy harcolj a szorongás ellen és próbálj megszabadulni tőle. Mindenből, ami ellen védekezel, még többet teremtesz.

– Kezdd úgy, hogy megengeded a testednek, hogy megnyilvánuljon. Menj el valahova, ahol tered van megengedni a testednek, hogy olyan állapotban legyen, amilyenben éppen van. A megengedés nagy kulcs a változáshoz! Amikor megengedésben vagy, nem egyet értesz és igazodsz, és nem ellenállsz és reagálsz. Teret adsz a testednek, amiben létezni tud.


– Ne menj bele semmilyen negatív bírálatba. Ne magyarázd, amit a tested adott pillanatban tesz. Vegyél egy mély levegőt, és légy a testeddel. Képzeld azt, hogy egy síró gyermekre vigyázol. Milyen nyugalom lennél annak a gyermeknek? Lennél az a magad számára is?

– Tedd fel a kérdést: „Testecském, mi az, amit mondasz nekem? Milyen információt adsz nekem? ” A tested folyton sok információt szed össze. Kérdezd: „Ami épp történik, az az enyém vagy azt vettem magamra, hogy mások hogyan érzik magukat körülöttem?” Mondd: „Mindazt, ami nem az enyém, visszaküldöm a feladónak.”

– A tested élő! Hála istennek. Ami félelemnek vagy nyugtalanságnak tűnik, az valójában a tested elevensége. A tested nonstop szolgáltatja neked az információkat a körülötted zajló dolgokról. Amikor azt mondod, ez félelem, akkor nem teremtesz semmi mást a félelmen kívül. A nézőpontod teremti a valóságodat.

– Ahelyett, hogy ellenállsz a tested nyújtotta információnak, akár használhatnád is! Amikor nyilvánosság előtt beszélsz, és feszültséget érzel a testedben, az éberséged az, ami bejelez. Amit félelemnek hívsz, az az, amiről az adott helyzetben éber vagy. Hány ember ül a hallgatóság között azt gondolva. „Óh, istenem, mennyire boldog vagyok, hogy nem nekem kell most a színpadon lennem, meghalnék a félelemtől!”- és te felcsíped ezt az információt és a magadévá teszed.

– Használd a szorongást! A szorongás elevenség. Milyen gyakran intettek óvatosságra gyerekként és nyugtattak azzal, hogy ne félj, amikor valójában izgatott voltál? Megtanultad, hogy az öröm és az izgatottság fiziológiáját a nyugtalanság értelmezésével párosítsd. Amikor megengeded az életteliséget, az egész életed kiterjed. Hajlandó lennél ezt az energiát arra használni, hogy hozzájárulás legyen neked, ahelyett, hogy kontrollálnád? Ha többé már nem magyarázod, hanem használod ezt az energiát, ami maga az életteliség, mennyivel több energia lenne elérhető számodra az életedben, a testedben, a pénzügyeidben és a kapcsolataidban? Ha többé már nem kontrollálsz, milyen örömteli és békés lehetsz?

Milyen örömöt és izgatottságot fedezhetsz fel azon túl, amit szorongásnak hívtál? Ezek azok az ajándékok, amelyeket a tested elkezd majd felfedni.

A szerzőről:

Susanna Mittermaier klinikai szakpszichológus és Neked Való Hang és Access Consciousness Facilitátor. Bestseller író és nemzetközi előadó, és a Pragmatikus Pszichológia megalkotója.

Forrás: http://balancedbabe.com/can-anxiety-actually-gift/

Fordította: Szecskó Emese
Access Bars, Facelift, Body tanfolyamok: +36306203023

Ismerd meg többi blogomat is