Telefon

+36 30 620 3023

Mi az Access Consciousness? – By Susanna Mittermaier & David Kubes

Blog

Mi az Access Consciousness? – By Susanna Mittermaier & David Kubes

Ha valaha is hallottál vagy beszéltél az Access Consciousness eszközökről, ismered a többiek reakcióját: „Pontosan mi is ez az „Access”?”

Ezt gyakran a szavakért való küzdelem követi. Hogyan magyarázd el? Az „access” ajánlata arról – hogyan is lehetne elmagyarázni valakinek, aki nem hallott még róla, és mégis tudni akarja, miről van szó?

Íme néhány összevetés, ami segíthet annak megértésében, „miről szól az Access Consciousness”, és tisztázhat néhány félreértést.

Az Access olyan módszer, aminek segítségével könnyebben tudsz élni. Az Access egy módszer. Nem egy „szervezet”; nem válhatsz „tagjává”. Alapelve egyszerű: szívesen látunk, hogy belekapcsolódj, és szívesen látunk, hogy véleményt változtass: ezért az access tanfolyamainak nincs a lemondásra vonatkozó szabályzata. Ha feliratkoztál egy képzésre, bármikor visszavonulhatsz, anélkül, hogy ezt megindokold vagy fizetned kellene ezért. Erről van szó.

Az access módszerének elve, hogy választhatsz. És mindenki választhat. Bármiféle erőszak használata megszegné ezt az elvet – és így önpusztító lenne. Először azt tanítod az embereknek, hogy szabadon választhatnak, aztán arra kényszeríted őket, hogy valamit csinálniuk kelljen? Ennek nincs értelme.

Az Access Consciousness eszközeinek többsége nem új ahhoz képest, amit a standard üzleti- és élet-tréning már ne ismerne – csak egy kicsit különbözik ezektől.

Íme néhány példa.

Erőszakmentes és mindenfelé nyitott

Mások elismerése; mások személyének megengedése; hajlandóság a másik ember elfogadására olyanként, amilyen, anélkül, hogy kényszerítenénk arra, hogy egy bizonyos véleményt alkosson – ez az „erőszakmentes kommunikáció” elve is, melyet Marschall B. Rosenberg vezetett be. Nemzetközileg elismert mediátor volt, aki az erőszakmentes kommunikációt használta hétköznapjaiban is.

Az acces módszeren belül állandóan leszögezzük, hogy igyekezni egy másik személyt megváltoztatni, vagy valakire egy bizonyos nézőpontot erőszakolni, az az illető személlyel szembeni kíméletlenség egy formája. Mindenkinek megengedett saját nézőpontot vallani, és ezt szabadon kifejezni. Az igazi kapcsolat csak a különféle nézőpontok békés megosztásával tud kifejlődni, és csak így tudják az emberek megtanulni, hogy „más” véleményekkel szelíden bánjanak. Nem az van, hogy a másik embernek igaza van, vagy téved – egyszerűen más a nézőpontja, és ez teljességgel rendben van.

Pragmatikusnak és erőszakmentesnek lenni

Az Access Consciousness egy lehetőségekkel teli szerszámosláda arra vonatkozóan, hogyan élj pragmatikusan. A „pragmatikus” itt a kulcsszó: Nem valami új dolgot kell elhinni, hanem azt kell megtalálni, ami mindenkinek egyénileg működik, tekintettel a saját nézőpontjára.

Az Access Consciousness megalapozójának, Dr. Dain Heernek egyik nemzetközileg is besztszeller könyve a „Légy önmagad – változtasd meg a világot” címet kapta. És ez az Access lényege – légy önmagad! Az Access eszközeinek célja: segítsenek abban, hogy megtaláld, mi az, ami számodra működik! Az Accessben lényeges gondolat, hogy rajtad kívül senki más nem tudja, mi az, ami számodra igazán működik! Azon módszerek egyike, amely a saját magadról való ismeretedre fókuszál – és nem arra, amit mások gondolnak rólad. Egy jó facilitátor (olyan valaki, aki az Access Consciousness eszközeit használja) soha nem erőlteti rá másokra a nézőpontját.

A pragmatikus nem a lustaság értelmében jelent „könnyű”-t, vagy nem „egoistát” jelent abban az értelemben, hogy „csak magammal törődök”; egy dolgot pragmatikusan szemlélni az Access Consciousness eszközei használatában egészen mást jelent: képessé teszi az embereket arra, hogy problémákat vagy nehéz helyzeteket olyan módon oldjanak meg, ami nekik működik, olyan módon, hogy a probléma vagy a nehézség könnyedén oldódjon meg.

Változás kérdések által

Az access más módszerekhez is hasonlítható. Például a kulcseleme a kérdezés. Ha a kognitív viselkedési terápiával hasonlítod össze, ehhez nagyon hasonló eszközt találsz: a szokratikus párbeszédet. A páciensnek itt sem egy adott elképzelést kell nyújtania, hanem kérdések révén új perspektívák nyílnak előtte.

A különbség az, hogy az Access módszer alapján feltett kérdések annyira játékosak, hogy az emberek maguk is meg tudják tanulni, hogyan használhatják őket hétköznapjaikban. Nincs szükség terapeutára. Ez új és könnyű távlatokat nyit mindenki előtt, anélkül, hogy „valakinek a segítségére” lenne szüksége – és ez az Access egyik célja is: szabadság arra, hogy magad válassz, és annak a képessége, hogy magad gondoskodj magadról, oly módon, hogy inkább élvezd, minthogy rossznak „érezd” magadat, mert „segítségre van szükséged”.

Sok más módszer a kérdést eszközként használja. A coach-olás például gyakran használja a „körkörös kérdezést”, amit a szisztematikus terápiában dolgoztak ki.

Arra is szolgál, hogy perspektívát változtassunk. Itt azok a célok, hogy új gondolkozási folyamatot indítsunk be, hogy a rendszer egyéb tagjaival együtt érezzünk, és hogy változást idézzünk elő. Addig teszel fel kérdéseket egy körben, amíg valaki megnyílik, és megváltozik.

Változó gondolatok

Térjünk vissza a kognitív viselkedési terápiára. Ennek is megvan az elve: gondolataid határozzák meg a világodat, ami azt akarja mondani, hogy a negatív gondolatok negatív érzéseket és nézőpontokat teremtenek, a pozitív gondolatok pedig pozitívabb nézőpontokhoz vezetnek. Az Access módszer egyszerűbb, de hasonló megközelítést használ: „a nézőpontod teremti meg valóságodat”.

Ezen kívül a kognitív viselkedési terápia új, segítő gondolatokat és gyakorlatokat vezet be. Az Access módszer olyan nyílt kérdésekkel igyekszik gondolatokat cserélni, amelyek az elmét új nézőpontokra ösztönzik. De mindkét módszer hasonló elveken alapul.

Az Access Barok

Az Access eszköztárának egy másik módszere az Access Barok. A barok 32, a fejen található pont, amit könnyedén megérintenek. A barok hasonló gondolatot használnak, mint a cranio-szakrális terápia vagy a Jin Shin Jyutsu módszer – egy szelíd ázsiai akupresszúra-módszer: közös elvük azonos: gyengéd érintéssel bizonyos energiát aktivizálnak és blokádokat oldanak fel, s így az energia folyásának szabad utat engednek.

Ezek a gyöngéden megérintett pontok mély ellazulást eredményeznek – olyan hatást, amit például az autogén tréning is célként tűz ki. Egy kipihent agy jobb, mint a gondolkodás! És a kipihent test jobban képes szembeszállni a mindennapok kihívásaival.

Mi az Access Consciousness? – Nem természetfeletti varázslás, inkább az ön-felhatalmazás magasabb művészete

Az Accesss nem természetfeletti varázslás. És az Access módszer sem találja ki a spanyolviaszt. Felhasználja és egyesíti azt, amit az emberiség már sok-sok éve ismer – éppen csak hogy egy mindenki számára elérhető módot talált ki, egy olyan módot, ami beépíthető hétköznapi életünkbe. Könnyű, vicces, mindenki számára elérhető – még azok számára is, akiknek nincsenek problémáik!

Módszereit mindennapos használatra gondolták el, és külső segítség nélkül is felhasználhatóak. E módon az emberek függetlenek tanfolyamoktól vagy egyéb segítségnyújtásoktól; ez képesíti az embereket arra, hogy saját maguk segítsenek magukon, arra képzi az embereket, hogy bízzanak meg önmagukban, bízzanak meg abban a képességükben, hogy ők tudják legjobban, mi használ nekik. Access nyelven ezt erőbe emelésnek nevezzük. Ez erős szó. Azt jelenti, hogy mindenki saját magáért felelős – beleértve azt is, hogy használják-e, vagy hogyan használják hétköznapjaikban az eszközöket. Ha bárki úgy gondolja, akkor szabad abban, hogy ne használja őket. Csak egy választásról van szó.

Lehet, ez az oka annak, hogy sokan, akik elkezdik használni az Access eszközeit, annyira izgatottak, és azt sem tudják, hol kezdjék a dolgot, amikor beszélnek róla. És talán ez a cikk is segít abban, hogy jobban érezd magadat, amikor legközelebb/a jövőben valaki megkérdezi: „Tulajdonképpen mi ez a fura Access?”

Forrás: http://access-consciousness-blog.com
Fordította: Kaposi Luca 

Ismerd meg többi blogomat is