Telefon

+36 30 620 3023

Szereted magad? – Kass Thomas

Blog

Szereted magad? Írta: Kass Thomas
Fordította: Gyimes Anikó
Ez egy olyan kérdés, amit ritkán teszünk fel.
Amit kérdezünk:
Szereted a barátaidat, a családodat?
Szereted, amit csinálsz?
Szereted a hazádat?
De csak ritkán teszi fel bárki is a legfontosabb kérdést nekünk:
Szereted magad?
Legtöbben még csak fontolóra sem vesszük ezt a kérdést, mert átadtuk az erőnket másoknak. Nem vesszük észre mennyire fontos, hogy elismerjük önmagunkat. Azt hisszük, egyre többet és többet kell dolgoznunk, vagy hogy nem vagyunk elegek. Mi van, ha a „nem elég” nem számít, amikor elkezded szeretni magad?
Egyre több ember ismeri fel, hogy hogy önmaga szeretete a kiindulási pont, hogy boldog legyen ebben az életben. Amikor önmagunk szeretetének teréből működünk, érdekes módon sokkal könnyebb szeretni és nagyra  értékelni más embereket. Hálásak leszünk mindennek és mindenkinek, ami körülvesz bennünket. E nélkül az ember nem képes megtalálni a békét, a nyugalmat, a motivációt, a kedvességet, és a támogatást ahhoz, ami a legfontosabb, hogy igazán boldog legyen az életben.
Ami fura, hogy hajlamosak vagyunk jobban bánni másokkal, mint saját magunkkal. Többnyire sokkal kedvesebbek, szívélyesebbek, segítőkészebbek és türelmesebbek vagyunk másokkal, mint önmagunkkal. Mindemellett sokszor abban reménykedünk, hogy ha így viselkedünk, akkor cserébe elismernek bennünket és kedvesek lesznek hozzánk. Azonban ezekkel az elvárásokkal valójában másoknak adunk erőt és kontrollt (irányítást) valami felett, ami csak számunkra lehet teljes megkövetelés: a felismerés képessége és kedvesség saját magunkhoz. Azért, mert megérdemeljük, csak azzal, akik vagyunk és nem azzal, hogy mondunk, vagy csinálunk valamit.
Az önszeretet nem elengedhetetlen az élethez, úgymint enni vagy lélegezni, amiket ha abbahagysz, megszűnsz létezni. Azonban ez mindent, amit csinálsz jelentősen jobbá és szórakoztatóbbá tesz. Ha szereted magad, könnyebben lélegzel, jobbakat eszel, jobban énekelsz és táncolsz, és végezetül nagyobb könnyedséggel szeretsz másokat.
Végül, az önszeretet megengedi számodra, hogy értékeld és szeresd az embereket tekintet nélkül arra, hogy mit tesznek, vagy mondanak.
Kacsolódás önmagadhoz
Most, muszáj feltenni a kérdést: Hogy érhetek el a helyre, ahol szeretem, elismerem önmagam és hálás vagyok önmagamért?
Nos, az első lépés ehhez (és még sok dologhoz az életedben) az, hogy magadba nézel és megtalálod, ki vagy te.
Ki vagyok én valójában?
A legjobb módja elismerni valamit az, hogy hajlandó vagy meglátni az értékét. Nem kérdezünk meg egy kőkorszaki embert arról, hogy melyik mobiltelefon a legjobb, mert neki fogalma sem lehet róla, mi az és ezért egyáltalán nem látja értékesnek!
Mi is hajlamosak vagyunk elvetni vagy észre sem venni dolgokat, amikről nem tudjuk, hogy léteznek. Szóval, az első lépés:
ismerd meg és vedd észre magad.
Ismerkedj meg azzal, aki vagy, kapcsolódj magadhoz, ismerd el magad és elkezded felismerni az értékedet.
Azonban, ha olyan helyen vagy, ahol nem ismered fel könnyedén, mi az értékes benned vagy azt gondolod, nincs benned semmi érték, akkor állj meg egy pillanatra és ismerj el egy dolgot:
Biztosíthatlak, hogy mint egy emberi lény ezen a bolygón, senki nem tudja nálad jobban, mi működik neked. Egyedi vagy és a saját legjobb verziód, ami létezik.
Ez a minőség önmagában különlegessé, értékessé tesz és érdemessé az elismerésre, hálára és figyelemre. Ha hajlandó vagy ezt elismerni magadról, ez ki fogja terjeszteni a valóságodat és az életed egy másik pályára tereli. Hajlandó vagy erre?
Pálya váltás(vágányváltás)
Hogyan válts pályát? Minden, ami ehhez kell, hogy nyisd ki a szemed. Igen, egyszerűen nyisd ki a szemed, nézz körül és ismerd el a jelenlegi valóságodat. (Ha nem szereted a valóságot, amit látsz, megvan a lehetőséged, hogy megváltoztathasd). Amikor elismered önmagad és a valóságodat, elkezdheted azt választani, ami örömöt okoz neked, inspirál és azokat a dolgokat, amiket szeretsz csinálni és élettelivé tesz. Nos, mik azok a dolgok, amik örömöt okoznak neked?
Mik azok a dolgok, amik inspirálnak (ösztönöznek, megihletnek) és amiket szeretsz csinálni? Milyen egyedi tulajdonságaid vannak? Megtalálhatod a válaszokat a kérdésekre, ha 3 dolgot megcsinálsz: 1. Nézz magadba 2. Vedd észre 3. Kezdd elismerni
Nézz magadba – tekints rá az életedre. Próbálj fókuszálni arra „mi tesz engem boldoggá”, szemben azzal, hogy mi tesz más embereket boldoggá. Elismerve, néha mások boldogsága tesz boldoggá téged, de az igazság az, hogy minden veled kezdődik. Ismerd fel, milyen egyedi képességeid vannak, amelyek boldoggá tesznek téged és másokat.
Vedd észre – tekints rá a cselekedeteidre és a reakcióidra. Amikor keresed, hogy mi tesz boldoggá, lásd és jegyezd meg azokat a boldog pillanatokat és ismerd el, amit csinálsz (és általában olyan könnyedén jönnek, hogy még csak észre sem veszed). Amikor jól érzed magad és élvezed a másokkal való kapcsolatot, mi okoz neked örömöt azokban a pillanatokban és milyen hozzájárulás vagy a lényeddel számukra, hogy ez történik?
Aztán vedd észre azokat a pillanatokat, amikor nem vagy olyan boldog. Talán stresszes vagy, vagy kényszer alatt. Hogyan viselkedsz például, amikor egy határidőt kell betartanod? Hogyan reagálsz egy stresszes szituációban? Hogyan viselkedsz egy színpadon, vagy olyan helyzetben, amikor nagyon sokan figyelnek? Most jegyezd meg ezeket és köszönd meg az ajándékukat, hogy tanulhattál belőle valamit magadról.Kezdd elismerni – értékeld azokat a tulajdonságokat, amiket szeretsz és ismerd el, milyen ragyogóak. 

Egymagunkban nehéz magunkat tárgyilagosan nézni. A legjobb módja annak a megtalálására, mely tulajdonságok kellemesek és melyek nem, megfigyelni és megjegyezni mások tetteit és reakcióit. Vedd észre, milyen érzéseket váltanak ki benned és ismerd fel, hogy milyen tulajdonságaik váltanak ki benned kedvező reakciót és utánozd őket (hasonlóan a nagylelkűséghez). Észreveszed másokban ezeket a tulajdonságokat, ami te vagy és sokszor soha nem ismered el magadat amikor ugyanezeket megteszed nekik, mivel ezek számodra a legkönnyebbek, így nem értékeled. Érdekes, nem?
Végezetül, vedd észre azokat a tulajdonságokat másokban, amelyek nem a legjobbat hozzák ki belőled, ismerd el és köszönd meg nekik a felismerést, hogy mik azok a dolgok, amelyek nem hozzájárulások az életedhez.
Szóval, találd fel magad, nézz magadba és értékeld azokat, amiket szeretsz magadban és másokban, figyeld meg és ismerd el őket. Most válaszd (lépj be ebbe a tudatosságba) azokat a tulajdonságokat, amelyeket beazonosítottál, hogy örömöt okoznak, boldoggá tesznek és általuk szereted önmagad. Kérlek, ne hagyd ki ezt! Dönts úgy, hogy arra használod ezt, hogy egy jobb életet teremts magadnak.
Sokszor mindezek a dolgok, amikre éberek vagyunk fel tudnak idézni gondolatokat, érzéseket, érzelmeket vagy ítéleteket bennünk. De kérlek, emlékezz, csak van egy érdekes nézőpontod. Ez valós? Így van? Csak választás. A választás a kulcs. Olyan lehetőségeket választhatunk, melyek táplálóak számunkra és beépíthetjük az életünkbe. Így ez a tudás túlnő rajtunk – elér másokat is. Amikor a dolgok előnyösek neked, segítenek, hogy szeresd önmagad, előnyösek másoknak, ami boldoggá tesz mindannyiunkat.A választás – megtenni dolgokat és meghívni embereket és viselkedéseket az életedbe, melyek arra ösztönöznek, hogy szeresd önmagad. Gondolj emberekre, akiket szeretsz magad körül látni, dolgokra, amit szeretsz csinálni, tevékenységekre, amiket élvezel, dalokra, amit szeretsz énekelni. És ne feledkezz meg a testedről – mozogj többet és tudasd vele, hogy őt is szereted. Az az ember, aki szereti önmagát, különleges energiát áraszt és több szeretetet invitál nemcsak a saját világába, hanem a világon mindenki számára is.
Amikor szereted magad, megváltoztatod a világot.
Eredeti cikk: 
https://beingkass.blogspot.com/…
Access Bars, Body, Facelift tanfolyam: 06 30 620 3023

Ismerd meg többi blogomat is