Telefon

+36 30 620 3023

Szülőnek lenni – Brendon Watt

Blog

Szülőnek lenni – Brendon Watt

Legtöbb szülő, bármennyire igyekszik is, állandóan úgy ítéli meg magát, hogy nem csinál eleget ahhoz, hogy kellően boldog lehessenek a gyerekeik, és hogy képtelen a szülői feladatkör legkülönbözőbb szintjét ellátni.
Én is ilyen voltam.
Fiam születése előtt minden könyvet elolvastam, amit csak találtam, és tanulmányoztam, hogy lehet belőlem tökéletes szülő.
A dolog nem működött.
Ha valami olyasmit mondtam, ami nem szerepelt a szülő-könyvben, elítéltem magamat. Vagy ha valamit a könyv alapján csináltam, és a dolgok mégsem úgy alakultak, ahogy kellett volna, akkor most mi van?
Az az igazság, hogy nincs tökéletes rendszer arra nézve, hogyan legyünk anyák vagy apák. Te minden nap változol, és a gyereked szintén.
De ha hajlandó vagy tudni, amit tudsz, és néhány gyakorlati módszert használni, lehetsz szülőként önmagad, és gyermekeidnek lehetővé tudod tenni, hogy azok legyenek, akit választanak maguknak. Nem hangzik ez inkább szórakozásnak mint küzdelemnek?
Én nem mindig voltam ilyen. Azt hittem, a fiamnak mindent megtaníthatok, amire én nem voltam hajlandó. Elhatároztam, hogy kedvesebb lesz másokhoz, sportosabb, jobban fog érteni a pénzhez, stb. mint én. De ez hol engedte meg neki a választást, hogy az legyen, aki?
Amikor rájöttem, mit csinálok, kezdtem megváltoztatni szülői viselkedésemet, és az Access Consciousness néhány egyszerű eszközét kezdtem használni, ami sokat mindent tanított arra nézve, hogyan legyek szülő, és még más dolgok területén is.
A szuperhatalom: választás
A gyerekeid már tudják, hogyan válasszanak. Tedd őket képessé arra, hogy tudják: választhatnak, és így majd kezdik megfigyelni mindazt, amit választásaik teremtenek.
A fiamat nem akadályoztam meg abban, hogy válasszon. Amikor valamire panaszkodott, ezt kérdeztem tőle: „Nos, ez a választásod mit teremtett?” Kezdte felismerni, hogy a dolgok nem történtek vele. Már kicsi korában ő teremtette az életét.
Amikor tehát nem olyan kis választásokat teszek, nem rejtem őket a szőnyeg alá. Százszor is mondtam a fiamnak: „Hm, hát ez nem valami jó választás volt, ez nem működött. Most mi mást választhatsz?”
Arra kell ösztönöznöd gyermekeidet, hogy kérdezzenek – és aztán hallgass. Nem próbáld teletömni őket válaszokkal, hagyd, hogy ők maguk ébredjenek a dolgok tudatára.
Energetikus őszinteség
A gyermekek magas fokon tudatában vannak az energiának. Még akkor is, ha egy szót sem ejtesz ki a szádon, hallják, mi zajlik világodban.
Előfordult gyerekkorodban, hogy olyan helyiségbe léptél be, ahol az emberek izgatottak voltak? Szüleid valószínűleg boldog képet vágtak, és ezt mondták: „Ne aggódj, minden rendben van…” És ekkor eloszlatták tudatosságodat.
Légy őszinte energetikailag. Ha rossz napod van, mondd a gyerekeidnek: „Rossz passzban vagyok, egy kicsit békén hagytok?” Úgyis már rég tudatában vannak energiádnak.
A boldog gyerekek mítosza
Annyi szülővel találkozom, akik elhatározták, hogy az ő gyerekeiknek egyfolytában boldognak kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy mindennek boldoggá kell tennie őket, amit választasz. Ez tudatosságra tanítja gyerekeidet? Vagy soha nem állsz ellen nekik, így ők boldogok lehetnek, te pedig boldogtalan?
Vannak pillanatok, amikor mint szülő legszívesebben elfutnál, és elfelejtenéd, hogy gyereked van. Nem kell úgy tenned, mintha szülő-mivoltod minden pillanatát élveznéd. Mi volna, ha kilépnél önmagad ítéletéből, és a dolog humoros oldalát néznéd? Minél kevésbé veszed komolyan a dolgot, annál könnyebb lesz szülő-léted.
Légy okos
A gyerekek nem ostobák! Meg van a képességük szüleik kontrollálására. Amikor egy kisbaba sír, nem pont a legmegfelelőbb pillanatban sír azért, hogy odaszaladj hozzá és mindenre hajlandó légy, amit akar?
A szülők elkövetik azt a hibát, hogy úgy gondolják: „A gyerekek édes kicsi teremtmények… törődnünk kell velük, és mindent meg kell csinálnunk, amit kívánnak.”
A gyerekek okosok. Légy hát okosabb a gyerekeidnél, ha boldog szülő akarsz lenni.
Ki a főnök?
Hát ezt valószínűleg nem hallod a szülő-szakembertől. Van valami, ami könnyít az életeden: mégpedig, ha rossz szülő vagy. Amíg igyekszel jó szülő lenni, meg kell ítélned, jó vagy vagy rossz.
Amikor a gyerekeid haragszanak rád, mert nem adsz nekik mindent, amit akarnak, légy hajlandó ezt mondani: „Én olyan rossz anya/ apa vagyok. A lehető legjobbat csinálom, és tudom, hogy még mindig nem elég jó…”
A gyerekeid erre azt fogják mondani: „Nem, nem vagy rossz.”
Így manipulálhatod gyerekeidet, és te leszel az, aki kontrollál.
Tudatos szülők, tudatos gyerekek – ez azt jelenti, hogy gyerekeidet képessé teszed arra: legyenek önmaguk. Nem azt jelenti, hogy arra neveled őket, válasszák azt, amit te határoztál el, hogy csinálniuk kell, hanem az, hogy hagyod: legyenek ők saját maguk. Azt jelenti, hogy megmutatod gyermekeidnek, mit teremt a választásuk, és így ők maguk lesznek tudatában annak, mi a helyes számukra.
Brendon Watt
Forrás: BEING A PARENT
Fordította: Kaposi Luca valaszthatsz.com

Ismerd meg többi blogomat is