Telefon

+36 30 620 3023

Te mire használod a félelmet?

Blog

Mi van akkor, ha a félelmet arra használod fel, hogy mindennapi életben a jó forrása legyen? – Susanna Mittermaier

A félelemre gyakran úgy tekintenek, mint olyan valamire, ami rossz hatással van körülményeinkre. Mi van akkor, ha a félelmet fel lehet használni olyan lehetőségként, ami inkább teljes élethez segíthet hozzá, mint olyan körülménynek tekintsük, amin változtatni kell?

Legtöbb ember élete egy pontján élt meg félelmet. Kellemetlenség, nyugtalanság, aggódás érzése, amely szélsőséges esetben pánikrohamhoz vezethet. A félelem mindig fizikai megnyilvánulásokkal is együtt jár, mint gyorsabb szívdobogás, légszomj, nyomás a mell környékén, néha rosszullét.

Legtöbb ember megtanulta a test szimptómáinak kezelését. Mihelyst kellemetlenség érzésük támad, azt következtetik, hogy valami gond van. Lehetőséget ad-e ez valaha is arra, hogy megtudd, valójában mi zajlik benned és a testedben? Valahányszor megállapítod, hogy valami nem stimmel, csak a nem stimmelő dolgokat vagy képes meglátni. Mihelyst elkezdesz kérdezni és kíváncsi vagy, lehetőséged nyílik arra, hogy szabaddá légy. Az emberek azt hiszik, hogy ha megértik, mi történik, kontrollálhatják a helyzetet. Működik-e valaha is a kontroll, vagy abból ad többet, amit kontrollálni próbálsz?

Ritkán működik a testi szimptómák oly módon való kontrollálása, hogy értelme legyen. Amikor megpróbálsz megszabadulni a félelemtől, általában még többet teremtesz. Mi minden lenne lehetséges, ha nem kontrollálni próbálnád a félelmet, hanem lehetőségként használnád fel életedben?

Milyen ajándék lehet a félelem?

Csak akkor jön létre fájdalom vagy kényelmetlen érzés, ha ellenállsz annak, ami történik. Aminek ellenállsz, az kitart, megmarad.

Mi van akkor, ha az, amit félelemnek és aggodalomnak nevezel, gyakran valami egészen más dolog, mint aminek eddig értelmezted?

*Az első reakció mindig az, hogy küzdjünk a félelem ellen, és próbáljunk meg megszabadulni tőle. Mindenből, ami ellen védekezel, még többet teremtesz.

*Kezdd azzal, hogy megengeded testednek: élje ki magát. Menj valahová, ahol tested elég nagy teret talál arra, hogy azt tegye, amit tesz.

A megengedés a változás nagy kulcsa! Amikor megengedsz, nem értesz egyet és nem egyezel bele valamibe és nem állsz ellen és nem reagálsz arra, ami történik. Test-terednek megengeded a létezést.

*Ne menj a rosszaságba. Ne értelmezd, amit a tested csinál. Vegyél nagy lélegzetet, és légy a testeddel. Képzeld el, hogy egy síró gyerekről gondoskodsz. Milyen megnyugtatás lennél ennek a gyereknek? Tudsz ez lenni magadnak is?

*Kérdezz! „Testem, mit mondasz nekem? Milyen információt adsz nekem?” A tested állandó jelleggel oly sok információt szed fel. Kérdezz! „Az, ami velem történik, a sajátom, vagy azt veszem át, amit mások éreznek körülöttem?” Mondd: „Mindazt, ami nem az enyém, visszaküldöm a feladónak!”

*A tested él! Hála Istennek! Az, ami félelemnek és aggódásnak tűnik, valójában tested elevensége. A tested megállás nélkül információval lát el arra vonatkozóan, ami körülötted folyik. Ha azt mondod, hogy félelemről van szó, csak azt teremted. Nézőpontod teremti a valóságodat.

*Ahelyett, hogy ellenállj a tested által nyújtott információnak, felhasználhatod! Amikor nyilvánosságban beszélsz, és félelmet érzel testedben, tudatosságod rugdos. Amit félelemnek nevezel, az az, hogy helyzeted tudatában vagy. Hány ember ül a hallgatóságban, és ezt gondolja: „Jaj, Istenem, milyen boldog vagyok, hogy nem nekem kell ott beszélnem a pódiumon, én meghalnék a félelemtől!” És te vagy az, aki felszedi ezt az információt, és sajátoddá teszi.

*Használd fel a félelmet! A félelem élet. Hányszor mondták gyerekkorodban, hogy vigyázz, és vigasztaltak így: „Ne félj!”, amikor valóban izgatott voltál. Az öröm és izgalom fiziológiáját félelemként értelmezték, s te ezt tanultad meg. Ha megengeded az elevenséged, egész életed kiteljesedhet. Hajlandó vagy ezt az energiát használni ajándékként/hozzájárulásként, ahelyett, hogy kontrolláld? Ha már nem értelmezed ezt az energiát, hanem mint ama elevenséget használod fel, ami, mennyivel több energiához tudnál jutni életedben, testedben, anyagi helyzetedben, kapcsolataidban? Ha nem kontrollálnál többet, mennyire tudnál örömteli és laza lenni?

Mindama érzés mögött, amit félelemnek neveztél, milyen öröm vagy izgalom vár arra, hogy felfedezd? Milyen ajándékot jelent tested ennek felfedezésében?

Forrás: What about harnessing anxiety as a force for good in your daily life? Susanna Mittelmaier

Fordította: Kaposi Luca (valaszthatsz.com)

Ismerd meg többi blogomat is